Polezno Znaete Li Che

Знаете ли, че?

1. Знаете ли че от пране до качествено пране има голяма разлика! Защо ли? Просто е – спазвайте няколко правила при прането.

 1. Процесът на изпиране започва още с правилното сортиране на дрехите. Отделяйте цветните от белите, силно замърсени от слабо замърсени, сортирайте дрехите според тъканите и материите.
 2. Изберете правилната програма и температура според вида на прането.
 3. Дозирайте перилния препарат според инструкциите на опаковката
 4. За да запазите дрехите си, спазвайте и инструкциите на етикетите им.

…нека допълним и това, че трябва да се внимава с перилните препарати – по-евтините могат да имат вредни примеси и изпират некачествено оставяйки следи по дрехите или остатъци в пералнята ви!

2. Ето какво трябва да направите, когато пускате пране:

 1. Добавете едно хапче аспирин. Да, точно така, аспирин към белите дрехи в пералнята, за да ги извадите блестящи от чистото.
 2. За да запазите цветовете на тъмните дрехи не е необходимо да звъните на леля Мария, а просто да добавите чаша сол по време на плакненето.
  Плакнене – моментът, в който дрехите се измиват от праха. Както когато изплакваш колата след сапунка и търкане.
 3. Казват, че можете да премахнете упорити петна с помощта на дезинфектант за ръце.
  (Петната от сладко се премахват със смес от равни части лимонов сок и вода)
 4. Топка алуминиево фолио може да спаси от намачкване чаршафите в сушилнята.
  (за да изсушите по-бързо дрехите си, хвърлете пухкава хавлия в сушилнята през първите 15 минути.)
 5. Винаги носете на химическо чистене дрехите от изкуствена коприна, дори на етикета им да пише, че може да се перат на ръка. Не че ти ще тръгнеш да переш на ръка, но все пак…
 6. Винаги спазвай препоръчаното количество препарат за пране.

3.Знаете ли, че като изберете температура 30°C вместо 60°C, спестявате повече от 60%* електричество?

Вашето пране ще бъде толкова чисто, колкото го желаете, но ще сте помогнали на околната среда, като сте намалили консумацията си на енергия. Четете инструкциите на опаковката на перилното си средство. Винагизапълвайте добре пералната машина.

4.Знаете ли, че…

В Балинова къща за първи път тази пролет засадихме и отглеждаме лен! Обработката на ленените стъбла, докато от тях се получат меки и годни за предене влакна, е отнемала голяма част от времето на батачанката. Ненапразно в Батак казват, че „Ленът облича къщата!“

5. Сънят е абсолютно необходим за всички хора.

По време на сън човешкият организъм извършва редица процеси като мускулна релаксация, подмладяване, обработка на натрупаната през деня информация в мозъка, както и активизиране на имунната система. Здравословният сън при един възрастен трае между 6-8 часа. Използването на ленено спално бельо насърчава здравословния сън и радостното събуждане. Част от тайната на този изненадващ ефект се крие в ленените влакна. Те съдържат силиций и селен, които подтискат развитието на патогенна микро флора и не позволяват да се размножават мухъл и плесен. Ако изберете спално бельо, изработено от неизбелен лен, можете да бъдете сигурни, че той не е подложен на допълнителна химическа обработка и съдържа всички полезни свойства в себе си. Такова спално бельо абсорбира влагата и охлажда тялото в горещо време. Лекарите препоръчват да не се спи в прекалено топло помещение, а ленът помага на тялото да се охлажда 4-5 ° повече от памука и спалното бельо от смесени материали. Високата хигроскопичност на лена дава възможност да се поглъща цялата пот, която се освобождава от тялото по време на сън, и бързо я изпарява. Ето защо с ленено спалното бельо няма да се потите при топло време, нито пък ще се простудите в студено. Ако мислите, че спалното бельо от лен е твърде грубо за кожата, най-вероятно не сте спали в качествено такова. Технологията на предене и обработка на тъкани днес може да произвежда тънко и леко спално бельо от ленени конци, което при допир с кожата носи истинско усещане за комфорт и нежност. Лененото спално бельо гарантира отсъствието на статично електричество. То не се нагъва по време на сън, не се залепва за тялото и не събира прах и мръсотия. След дълъг ден на плажа ленените чаршафи помагат на кожата да си възстанови нормалната температура, успокояват сърбежа и я охлаждат. Хората, страдащи от алергии, кожни заболявания и астма, отдавна са оценили лененото спално бельо, заради липсата на алергени в състава му.

6. …че първите чорапогащи са произведени през 1940?

И полиестерът е изобретен през 1941, а ликрата чак през 1959? Как сме се справяли преди това?

7. Състава се изписва такъв, какъвто е на етикета на дрехата (когато такъв е налице).

При наличието на еластан, ликра или спандекс дрехата е еластична.
*Модал – Модала е полу-синтетична материя, вид вискоза. Използва се както самостоятелно, така и в комбинация с други влакна. Модалът е гладък и мек, устойчив на свиване, но е склонен към разтягане и образуване на топчета. За да избегнете това и за да запазите цветовете на Вашите дрехи изработени от Модал трябва да ги перете в хладка вода-ръчно.
*Район – Тази тъкан е полусинтетична, известна е и като вискозна коприна. Дрехите изработени от Район са гладки, лъскави и с високо качество.
*Лиосел, Тенсел – Дрехите от тези тъкани са изключително меки, не се мачкат, поддържат се лесно и се перат в пералня. Считат се за изкуствени влакна, тъй като се получават след серия химически процеси. Облеклата изработени от тези тъкани могат да наподобяват изкуствена коприна, памук, вълна, велур, деним.
*Лен е любима лятна материя на мнозина от нас, но всички знаем колко лесно се мачка и какви усилия са необходими при гладенето и, но в комбинация с памук в състава си всичко се променя. Мачка се значително по-малко и се глади доста по-лесно.
*Рамие – Това е една от най-здравите и устойчиви материи. Естествена като памука, но с много по-високо качесво. Поради високата цена на тъканта, дрехи с рамие в състава си рядко се срещат, както при нас така и във всички магазини.

8. Гладене – трикове в домашна обстановка

Вероятно всички знаем степените на всяка домашна ютия и какво се глади с тях? Със степен 1 гладим 100% синтетика, със степен 2 гладим полу-синтетики и със степен 3 (най-силаната) гладим естествени материи.

Но знаем ли, че винаги, независимо от материята, трябва да гладим дрехата от опаковата страна? Каква е разликата? Разликата е, че когато гладим от опаковата страна плата не „лъсва“, казано на професионален жаргон. Резервите при шевовете също, а и дрехата цяло изглежда много по-добре за опитното око.

Какво да правим обаче, когато трябва да изгладим плата от лицевата страна, за да изглежда дрехата по-дбре?

Трикът тук е да гладим наистина от лицевата страна, но през памучна кърпа и винаги с пара. Памучната кърпа или парче плат може да е обикновено хасе или тензух, важното е да е тънко и най-вече ютията да не докосва плата на дрехата директно. Пробвайте и ще видите разликата! Когат гладите плат с хаф задължително гладете изделието от опаковата страна и по нпосока на хафа, ако не искате да го нарушите и да развалите естетичния вид на дрехата!

Използване на парата на ютията

Парата на ютията винаги помага за по-добра визия на гладенето, за това я препоръчваме винаги при гладенето на всякакви видове материи. Изкуствените материи също много добре се „изпичат“ при гладене, когато е активирана парата на ютията, а освен това и със сигурност не залепват и не стопяват плата, все пак при препоръчителна 2 степен на гладене. Парата винаги спомага за по-добро сцепление между плата и повърхността на ютията, така че не я пестете!

Гладене на 100% естествени материи

Памук – това е най-лесната за гладене материя. Дори и да не използвате пара, резултатите ще са добри. Разбира се, парата винаги я препоръчваме!

Вълна – Парата и галденето от опаковата страна са задължителни за перфектни резултати! Вълната никога не се глади от лицевата страна, защото веднага „лъсва“.

Лен – парата и най-високата степен на гладене нан ютията са задължителни! А за отлични резултати не чакайте изделието да изсъхне изцяло преди гладене, изгладете го докато е още влажно!

Коприна – естествената коприна е много „чувствителна“ на термична обработка. Това означава, че и най-лекият допир с ютията може да даде резултат в нежелана гънка. Колкото е по-тънък коприненият плат, толкова повече търпение изисква гладенето му.

Ютия с Метално, Керамично или Тефлоново покритие?

Кой е най-добрия избор? На този етап от развитието на технологиите керамичната повърхност на ютиите е най-добрия избор. Не се заблуждавайте! Всяка една от повърхностите залепва и топи плата, ако е на по-висока степен от препоръчителната за вида плат и материя. Но разликата е в почистването на залепналата част от плата по ютията. В този случай не препоръчваме тефлоновото покритие! То не може да се почисти по никакъв метод съдържащ абразивни частици, тъй като ще наруши самото тефлоново покритие на ютията. Съответно няма как да се почисти бързо и качествено!

Почистване на ютията

Ако все пак сте изгладили изкуствена материя на по-висока степен и тъканта се е разтопила и залепнала за повърхността на ютията, има начин да я изчистите. Старите майстори използват намокрен памук, топнат в сода бикарбонат. Недостатъкът в тази техника е, че след това трябва да прочистите дюзите за пара на ютията от остатъците от содата. Но техниката е най-добрата за ютии с метална повърхост. Новите видове ютии с керамична повърхност нямат този проблем. Всичко, което е залепнало за тях можете лесно да махнете щом изстинат!

Винаги можете да се обърнете към нас за съвет и консултация

 1. За да направите велурените си обувки водоустойчиви, обтрийте ги с восък внимателно, за да не нарушите текстурата на материята им, след което ги изсушете със сешоар.
 2. Когато гладите буфан ръкавите на ризата си, обърнете ги от вътрешната им страна – много по-лесно е.
 3. За да откриете някой малък предмет, който сте загубили като обица или карфица, сложете един тънък чорап на отвора на прахосмукачката и така почиствайте пода.
 4. Използвайте пресата за изправяне на коса (много добре почистена), за да изгладите яката на ризата си.

Още по темата

Как да имате изгладени дрехи без ютия?

 1. Заседнал цип може да оправите, като триете върху зъбците му графита на молив.
 2. За да премахнете досадните петна, останали след антиперспиранта ви, използвайте парче дънков плат. Тествайте предварително дали оцветява.
 3. За да премахнете петно от червено вино, внимателно поставете върху него напоена в бяло вино кърпа.
 4. За да премахнете останали жълти петна от изпотяване върху бели дрехи, напръскайте участъка с лимонов сок, преди да сложите дрехата в пералнята.
 5. За да почистите велур, използвайте стара кора хляб, с която да натъркате замърсеното място на велура.
 6. Направете тишърта си винтидж – накиснете го в разтвор от 1 литър вода с половин чаша сол за около три дни. След това изперете нормално.
 7. Дрехите за ръчно пране може да перете в пералнята, като ги „затворите“ в мрежа.
 8. Миризма от дрехи се премахва, като ги напръскате с разтвор от една част водка и две части вода.
 9. „Скубането“ на дрехи от мохер и ангора може да спрете, като сложите дрехата в найлонов плик и я оставите във фризера за няколко дни.
 10. За да запазите цвета на любимите си дънки, добавете половин чаша дестилиран бял оцет в отделението за праха за пране на пералнята точно преди последното им изплакване.
 11. За да запазите формата на ризата си, докато тя съхне на простора, затворете най-горното копче и я окачете на въжето така.
 12. Може да узнаете дали чифт панталони ще ви станат, без да ги пробвате, като обвиете врата си с талията на панталона. Ако са ваш размер, талията ще завърши точно на място, без да се припокриват двата ? края.
 13. За да намалите до минимум намачкването на дрехите в куфара, приберете всяка една дреха в суха тънка найлонова торбичка и я сгънете така.

10. Тапицерията върху меката мебел е нейното слабо място.

В домашното ни ежедневие непрекъснато се случва така, че тя да се замърси. Върху тапицерията могат попаднат следи от сок, бира, кафе, шоколад, вино, дъвка и други, които да оставят петна след себе си. За да изчистите замърсена тапицерия, никога не я перете в пералня. Абсолютно не се препоръчва също да я сушите със сешоар или прахосмукачка.

Също така експертите по поддръжка на мебели съветват да не минавате тапицерията с прахосмукачка твърде често. Това не се прави, тъй като заедно с прахта уредът за почистване всмуква и малките частици от плата на тапицерията. Следователно с течение на времето дамаската ще започне да губи качеството си.
Когато използвате препарати за почистване на петна, не ги нанасяйте директно върху дамаската. По-добре ще е, ако подложите парче памучен тънък плат. Не е добре също да използвате едновременно няколко препарата за почистване на петна.

Чистене
Когато приключите с обработката на тапицерията с препарат, оставете я да изсъхне от само себе си. Преди това подсушете със салфетка.
Различните петна се чистят по различен начин. Кафето, например, се почиства с помощта на сапун. След което се забърсва с влажен парцал и се оставя да изсъхне.
Петна от сок обаче се почистват по-трудно. За да се справите с тях, забъркайте смес от амоняк и оцет. Нанесете разтвора върху дамаската, оставете да изсъхне.
Съществува всеобщо заблуждение, че червеното вино се почиства много трудно. Това не е така. Просто посипете със сол петното и оставете да попие. Когато платът изсъхне, солта може да се почисти с прахосмукачка.

Почистване на дома
Лекетата от бира се обработват с помощта на сапун. Приготвя се разтвор от 1 супена лъжица оцет и половин литър вода. Той се нанася върху петното, изчаква се няколко минути, след което се изплаква с чиста вода и се изсушава.

Най-трудно се отстранява дъвка. Един от най-простите способи е върху нея да се постави пакет с кубчета лед и когато тя се втвърди, се изстъргва се с тъп предмет. След това платът се обработва с метилов спирт.

Кръв се почиства преди да е изсъхнала. Ако кръвта не е успяла да изсъхне, се измива със студена вода.

Ако сте изцапали дамаската със шоколад, пригответе сапунен разтвор с топла вода. Изплакне петното и го оставете да изсъхне по естествен път.

Ако сте изцапали мебелите със сладко или с мармалад, нанесете върху петното разтвор от сапунена вода с оцет. След като изсъхне платът се промива с топла вода и пак се изсушава.